PARAATI, OMAKUVA LINTUNA | P-galleria | 1.5-11.5.2014

Satakuntalaiset kuvataiteilijat lintuina Paraatissa

P-galleriassa aukesi vappuaattona 2014 Paraati, omakuva lintuna -näyttely. Satakuntalaiset kuvataiteilijat valmistivat omalla tekniikallaan linnun, joka kuvaa heitä itseään. Näyttelyssä oli mukana värikäs ja riemastuttava otos satakuntalaisia taiteilijoita, 80 lintua! Taiteilijoille oli avoin kutsu osallistumiseen.  Paraati, omakuva lintuna -näyttelyn toteutti läänintaiteilija Marjo Heino Taiteen edistämiskeskuksen Porin sivutoimipisteestä.

Tämä ainutlaatuinen lintuparvi muutti gallerian perinteisestä taidenäyttelystä kokonaistaideteokseksi. Tilassa kaikui sirinä ja lirkutus. Riemastuttavan monenlaisia siivekkäitä istui oksilla ja lensi tilassa. Taiteilijat olivat lähteneet ennakkoluulottomasti tulkitsemaan itseään; toinen kuvasi itseään videona, toinen äänenä. Joku retkotti lattialla, toinen kimmelsi timantteina. Taiteilijoiden mielikuvitus oli lentänyt ja lintuja oli valmistettu mm. saippuasta ja Kimble-nopasta.

Näyttelyn lähtökohta oli leikkimielinen, mutta tulosta voi tarkastella näyttönä taiteilijoiden yhteisöllisyydestä, siitä mihin kaikkeen taidemuodot taipuvat ja miten materiaalilla saa kuvattua ihmisyyttä, taiteilijuutta – tai elämää lintuna.

Miksi linnut? Syinä ovat kevät, valo ja vappukin. Muuttolintujen paluu tuo taidetaivaalle kirjavampaa siivekästä. Taiteilijoilla on usein unelma lentämisestä, mihin kaikkialle siivet kantavat?

Iltapulu, 2014, sekatekniikka