{TES} SAW WAVE // SAW TOOTH (ver. 1) | ANTiTILA | 24.-28.6.2024

Sääntöjen ja satunnaisuuden välitila. Sattuman merkityksellisyydestä, ja merkityksen satunnaisuudesta. Toisteisuuden tarkoituksesta ja tarkoituksen toistuvuudesta. Saw wave // Saw tooth (ver. 1) on kahdeksan satunnaislukugeneraattorin voimalla luotua minimalistista musiikkia ilman ääntä.

”The most meaningful things in life arise by chance and coincidentally” -A random thought

Saw wave // Saw tooth -teoksessa kahdeksan näyttöä on aseteltu vierekkäin jalustoille niin, että ne muodostavat yhtenäisen geometrisen sahakuvion. Jokaisessa näytössä on esillä hitaasti liikkuvia ja muotoaan muuttavia mustia palkkeja valkoisella taustalla, joita ohjaavat ryhmän laatimat satunnaislukugeneraattorit.

Teos tutkii, kuinka satunnaisuus toimii yhdessä sääntöjen kanssa. Sen voi kokea kommentoivan erilaisia elämäämme vaikuttavia järjestelmiä, niin teknologisia, yhteiskunnallisia kuin luonnon järjestelmiä, joissa kaikissa olennaista ovat niin säännöt kuin satunnaiset ja ennakoimattomat muutokset.

Lähtökohtana on toiminut minimalistisen musiikin periaate, jossa keskeistä on rajoitetut elementit, toisteisuus sekä vähittäiset muutokset. Yhdessä nämä luovat teokseen visuaalisen rytmin, jota korostavat myös teoksen mustan ja valkoisen kontrasti ja muotojen dynamiikka. Tähän liittyy myös näyttöjen geometrinen sahakuvio suhteessa mustien palkkien liikkeeseen. Kahdeksan näytön kulmikas asettelu tuo esille rakenteen, symmetrian ja dynamiikan vaikutuksen, sekä sääntöjen ja satunnaisuuden välisen jännitteen.

Minimalistisen musiikin tapaan teos avautuu hitaasti ajan kuluessa, pienten, lähes huomaamattomien muutosten saattelemana. Teoksen toisteisesta muodosta huolimatta liikettä ohjaavien satunnaislukujen vuoksi yksikään hetki teoksessa ei ole samanlainen. Tämä luo teokseen meditatiivisuuden, jossa merkitys muodostuu pienten muutosten havainnoinnista. Teos on jatkuvassa muutoksen tilassa vaikka pysyy ankkuroituna taustalla olevaan rakenteeseen.

Laajemmin teoksen voi kokea hallinnan ja vapauden kommenttina algoritmien ja datan läpäisemässä todellisuudessa. Teos tarjoaa mahdollisuuden pohtia rakenteiden, satunnaisuuden, toistuvuuden ja muutoksen välisiä vuorovaikutuksia.

Teos oli esillä ANTiTILAssa osana Porissa järjestettyä /SLASH-tapahtumaa.