{TES} RUNKO | Rauman taidemuseo | 12.10.2019–6.1.2020

{TES} on mukana Porin Taitelijaseuran vuosinäyttelyssä Rauman taidemuseossa 12.10.2019 – 06.01.2020. TOS O! Valtavan virran varrelta -näyttely esittelee satakuntalaista nykytaidetta 17 eri taiteilijalta.

Näyttelyssä on esillä Runko-installaatiomme. Teos on toinen osa sarjaa, joka sai alkunsa Yhteys-nimisestä teoksesta. Installaatiossa tilan keskelle on asetettu jalusta, jonka päällä on vanerista rakennettu laatikko. Laatikon yläpinnan läpäisee ohut varsi, jonka päässä on paperista taiteltu kukka. Lisäksi tilan suurimmalla seinäpinnalla on projisointi, jossa mustassa avaruudessa vaikuttaa leijuvan rykelmä punasoluja muistuttavia kohteita ja lattianrajasta kohoaa puuta muistuttava vaalea runko.

Puhaltamalla paperista kukkaa runko alkaa kasvaa kohti punaisia palloja haarautuen ja mutkitellen. Vähitellen kasvavat oksat saavuttavat kohteensa ja jäljellä on enää vaalea, puumainen rakenne, jota kamera hiljalleen kiertää. Puhaltamalla runko haarautuu lisää. Jos katsoja keskittyy vain rauhalliseen läsnäoloon, kamera syöksyy kudelman läpi – rungon fraktaalit muodot toistuvat ennen väistämätöntä mustaa hiljaisuutta. Lopulta kaikki palautuu alkuasetelmaan, jolloin mustaan tyhjyyteen syntyy satunnainen parvi solumaisia kohteita ja pieni rungon alku.

Installaatio luo kokijalleen tilan tutkia vuorovaikutuksen mahdollisuuksia ja seurauksia. Teoksemme realisoituvat ainoastaan vuorovaikutuksessa katsojan kanssa, jolloin rauhallinen läsnäolo ja interaktiivisuuden opettelu rinnastuvat siihen, miten läsnäolomme ja vuorovaikutuksemme vaikuttavat muihin ja ympäristöömme. Haluamme teoksillamme pohtia sitä, voimmeko oppia jotain itsestämme tarkastelemalla, kuinka me lähestymme ja käytämme teknologiaa.

TOS O! Valtavan virran varrelta
Porin Taiteilijaseura Rauman taidemuseossa 12.10.2019 – 6.1.2020