{TES} UNKNOWN MEASURES | Kulttuurityhjiö | 24.8.–30.8.2020

Unknown measures on teos joka muotoutuu uudelleen aina esityssijainnin mukaan. Esimerkiksi Porin keskustassa olleessa Kulttuurityhjiö-tapahtumassa teoksen pohjana toimi ilmakuva keskustan alueesta, joka on muutettu algoritmiseksi maisemaksi. Teoksen maailmassa liikkuva kamera kohdistuu tilaan, jossa katsojan katse kohdistuu teokseen, jonka kamera on kohdistunut tilaan, jossa katsojan katse kohdistuu teokseen… Tuloksena on loputon kierre, jossa emme koskaan pääse itsemme taakse näkemään, miten havaintomme todella muodostuvat.

Teos johdattelee katsojat tiedollisen epävarmuuden äärelle, ja tuo esille meitä ympäröivän valtavan digitaalisen informaatiomassan. Samalla se rinnastaa teknologisen vuorovaikutuksen ja suhteemme ympäristöömme. Haluamme kartoittaa sitä, miten havainnoimme itseämme teknologisen vuorovaikutuksen kautta, ja miten omakohtaiset näkemyksemme vaikuttavat vuorovaikutukseemme sekä muiden ihmisten että ympäristömme kanssa.

Perinteisesti informaation visualisoinnin tarkoituksena on tuoda esille olennaisia havaintoja suuresta tietomassasta ja saattaa näkyviin piileviä yhteyksiä tai toistuvia kuvioita ja malleja. Teos puolestaan tuo esille, miten elämme digitaalisen informaation ympäröiminä, ja miten ajallemme on yhä tärkeämpää löytää todellisia näkemyksiä ja merkityksiä kasvavan tietomäärän seasta, sillä kykymme tuottaa informaatiota on ylittänyt kykymme ymmärtää sitä.

Teos on toteutettu itse laatimamme algoritmin avulla, joka muodostaa alueen ilmakuvasta abstraktin 3d-mallin. Teos luodaan esityspaikan ilmakuvasta niin, että teoksen katsojan katse keskittyy kohtaan, jossa hän itse seisoo. Mitattu ja laskennallinen tieto ympäristöstä on muuttunut itse ympäristöksi, eräänlaiseksi algoritmiseksi maisemaksi, jonka keskiössä olemme itse katsojina ja vaikuttajina.

Teos oli esillä Boris & Borelian järjestämässä Kulttuurityhjiö-tapahtumassa 24.8.-30.8.2020 Porin vanhassa Anttilassa.

Satakunnan Kansa kirjoitti tapahtumasta 25.8.2020