{TES} RAJAPINTA | Poriginal galleria | 28.11.–29.12.2020

Rajapinta on installaatio, jossa sääntöjen, satunnaisuuden, algoritmien ja datan todellisuus hakee loputtomasti muotoaan. Se tuo ilmi tiedollisen epävarmuuden, joka elää mitallistetun tiedon ja kokemuksellisten tuntemuksien rajapinnassa.

Installaatio koostuu kahdesta osuudesta, joista ensimmäisessä loputtomasti hahmoaan hakeva algoritmimainen muoto muuttuu katsojan etäisyyden mukaan. Sama kehämäinen muoto toistuu toisen teoksen viivoissa, jotka muodostavat tunnistamattoman tiedon ääriviivoja. Ne ovat vuosirenkaita, sormenjälkiä tai tuntemattomia topografioita, olematta kuitenkaan näistä mitään. Katsojan liikettä tarkkailee konenäkö, jonka vaikutusten tutkiminen vaatii läsnäolon ja vuorovaikutuksen opettelua. Lopputuloksena on mitallistetun tiedon ja muodottomien tuntemusten rajapinnassa elävä tiedollinen epävarmuus.

Sääntöjen ja satunnaisuuden luomien algoritmisten muotojen ja maisemien edessä läsnäolijan katseeseen vastaa keinotekoinen representaatio, jonka aistittomuus – silmät, korvat, nenä ja suu ovat neuloilla kiinnitettyjen paljettien peittämät – tuo ilmi erilaisten heijasteiden ja tulkintojen moninaisuuden omien mieltymysten mukaisesti. Toisaalta mykkä pää on samaan aikaan sekä idealisoitu että vangittu.

Näyttelyn vuorovaikutteisessa installaatiossa, sääntöjen ja satunnaisuuden luomien algoritmisten muotojen ja maisemien keskiössä, olemme itse katsojina ja vaikuttajina. Teos johdattelee kokijansa tiedollisen epävarmuuden äärelle, ja tuo esille meitä ympäröivän valtavan digitaalisen informaatiomassan. Samalla se rinnastaa teknologisen vuorovaikutuksen ja suhteemme ympäristöömme.

Installaation vuorovaikutuksessa avainasemassa on katsojien kehollinen liikehdintä. Teos realisoituu ainoastaan vuorovaikutuksessa katsojan kanssa, eikä se toistu koskaan täysin samanlaisena.

“Haluamme kartoittaa sitä, miten havainnoimme itseämme teknologisen vuorovaikutuksen kautta, ja toisaalta miten omakohtaiset näkemyksemme vaikuttavat vuorovaikutukseemme sekä muiden ihmisten että ympäristömme kanssa. Teoksessa läsnäolo vaikuttaa havaintoihin ja vastavuoroisesti havainnot peilautuvat läsnäoloon.”

Teos tuo myös esille, miten elämme digitaalisen informaation ympäröiminä, ja miten ajallemme on yhä tärkeämpää löytää todellisia näkemyksiä ja merkityksiä kasvavan tietomäärän seasta, sillä kykymme tuottaa informaatiota on ylittänyt kykymme ymmärtää sitä.

Rajapinta oli esillä Poriginal galleriassa 28.11.-2.12.2020.
Porin kaupunki sulki 3.12. alkaen museot ja näin myös Poriginal gallerian loppuvuodeksi. Täten näyttely jäi nelipäiväiseksi.